Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie
Głębia czekoladowego smaku - słodka pokusa!
Opublikowano: 12.05.2014, 11:24
Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 3 duże jajka
- 15 dag cukru
- 5 dag mąki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- sos czekoladowy i bita śmietana do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe - brownie!
- Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do rondelka razem z pokrojonym masłem.
- Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki roztopią się i połączą.
- Masę zestaw z ognia, lekko przestudź.
- Jajka ubij z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj przesianą mąkę, dokładnie połącz.
- Dalej miksując na wolnych obrotach, dodaj stopioną czekoladę.
- Wsyp posiekane orzechy, wymieszaj.
- Foremkę 20 x 20 cm (lub inną prostokątną) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do niej przygotowane ciasto.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
- Wystudzone ciasto pokrój w duże kwadraty.
- Przed podaniem każdy polej sosem czekoladowym i udekoruj kleksem bitej śmietany.
- Możesz też dodatkowo posypać posiekanymi orzechami albo kandyzowanymi owocami.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na ciasta:
Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Rolada kakaowa - przepis
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Reklama
Reklama
Reklama