Bita śmietana z galaretką
Deser będzie lżejszy, gdy bitą śmietanę wymieszasz z jogurtem naturalnym

- Irena Piotrak
Przygotowanie 20 minut * 1 porcja – ok. 440 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 opakowania galaretki, np. wiśniowej, truskawkowej
- 300 ml śmietanki tortowej 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 2 łyżki wody albo gotowy sos czekoladowy
Sposób wykonania:
1. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Wylej cienką warstwą do prostokątnego naczynia, zastudź.
2. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Rozłóż do 4 szklaneczek.
3. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść z wodą, przestudź. Czekoladą lub sosem polej wierzch każdego deseru.
4. Galaretkę pokrój w kostkę, posyp nią deser. Od razu podawaj.