Reklama
Składniki:

Bezy:
- 10 dkg białka
- 10 dkg cukru,
- 20 dkg mielonych orzechów włoskich

Reklama

Krem kawowy:
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 100 g bitej śmietany
- 2 płatki żelatyny
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

1. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wymieszać z orzechami włoskimi. Na papier do pieczenia kłaść łyżką ubitą pianę w formie okrągłych placuszków. Piec 10–15 minut w temperaturze 150 stopni C. Ostudzić.

2. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Wymieszać, dodać żelatynę i ubitą śmietanę. Odstawić do lodówki, aż krem zastygnie.

Reklama

3. Nakładać krem na krążki bezy, a na to pokrojone w plasterki truskawki. Przykryć drugą bezą.

Letnie desery przygotowała mistrzyni sztuki cukierniczej Bożena Sikoń z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama