Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
- szklanka kremówki
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki lilieru kokosowego (np. Malibu)
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus łyżka do dekoracji
- 8 pralinek kokosowych z kremem (np. Raffaello), ew. kokosanek
- 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Przygotowanie:
- Skórkę cytrynową wymieszać w miseczce z likierem kokosowym i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy. Przykryć talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a następnie wymieszać z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekroić na połówki.
- W pucharkach układać warstwami truskawki i kokosową kremówkę. Wierzch gotowego deseru obłożyć przekrojonymi pralinkami i posypać dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.