Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/4 szklanki wody
- 10 dag cukru
- 60 dag malin
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- mały kieliszek likieru amaretto
- gotowy sos czekoladowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort malinowy z amaretto!
- 1/4 szklanki wody zagotuj z cukrem. Gotuj na małym ogniu 3 minuty, wystudź.
- Maliny przebierz, zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- Przecier połącz z syropem, likierem i bitą śmietaną.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
- Przelej do niej masę, przykryj, wstaw na 8 godzin do zamrażarki.
- W czasie mrożenia masę 2-3 krotnie przemieszaj.
- Tort podawaj krojony w cząstki, udekoruj sosem czekoladowym i malinami.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis