Tort malinowy z amaretto - przepis składniki i przygotowanie

Typowo letni, wykwintny deser: lodowy tort malinowy z amaretto!
Weronika Kwaśniak / 22.07.2016 04:57
DRUKUJ PRZEPIS
Tort malinowy z amaretto - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/4 szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 60 dag malin
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • mały kieliszek likieru amaretto
  • gotowy sos czekoladowy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort malinowy z amaretto!

  1. 1/4 szklanki wody zagotuj z cukrem. Gotuj na małym ogniu 3 minuty, wystudź.
  2. Maliny przebierz, zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito.
  3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
  4. Przecier połącz z syropem, likierem i bitą śmietaną.
  5. Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
  6. Przelej do niej masę, przykryj, wstaw na 8 godzin do zamrażarki.
  7. W czasie mrożenia masę 2-3 krotnie przemieszaj.
  8. Tort podawaj krojony w cząstki, udekoruj sosem czekoladowym i malinami.

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA