Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto do tortu:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 7 dag masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Reklama

Na krem do tortu:

  • sok i skórka z cytryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • szkl. śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag czekolady
Przygotowanie:
Reklama
  1. Masło stop w ciepłym mleku, przestudź. Jajka utrzyj z cukrem na krem. Wymieszaj z przyprawami, mlekiem z masłem, a następnie zmiksuj z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Ciasto wlej do tortownicy, piecz ok. 35 min w temp. 180 st. C. Ostudź. Rozetnij na 2 placki.
  3. Sok wyciśnięty z cytryny zagotuj z cukrem i 1/2 szklanki wody. Zestaw z ognia, rozpuść w tym żelatynę. Dobrze schłodź.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, ubijając powoli dolewaj tężejącą galaretkę cytrynową. Powstały krem wymieszaj ze skórka startą z cytryny. Kremem przełóż tort. Schładzaj godzinę.
  5. Wierzch i boki ciasta dokładnie posmaruj stopioną czekoladą. Pozostaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Reklama
Reklama
Reklama