Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto do tortu:
- 35 dag mąki tortowej
- 1/2 szkl. cukru
- 7 dag masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Na krem do tortu:
- sok i skórka z cytryny
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 20 dag czekolady
Przygotowanie:
- Masło stop w ciepłym mleku, przestudź. Jajka utrzyj z cukrem na krem. Wymieszaj z przyprawami, mlekiem z masłem, a następnie zmiksuj z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ciasto wlej do tortownicy, piecz ok. 35 min w temp. 180 st. C. Ostudź. Rozetnij na 2 placki.
- Sok wyciśnięty z cytryny zagotuj z cukrem i 1/2 szklanki wody. Zestaw z ognia, rozpuść w tym żelatynę. Dobrze schłodź.
- Śmietankę ubij na sztywno, ubijając powoli dolewaj tężejącą galaretkę cytrynową. Powstały krem wymieszaj ze skórka startą z cytryny. Kremem przełóż tort. Schładzaj godzinę.
- Wierzch i boki ciasta dokładnie posmaruj stopioną czekoladą. Pozostaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj wg uznania.