Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 12 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- mały kieliszek likieru pomarańczowego
Krem:
- 6 żółtek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 30 dag masła
- otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
- 10 dag płatków migdałowych
- orzechy włoskie
- wisienki koktajlowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort cynamonowo-pomarańczowy!
- Białka ubij na sztywno.
- Ubijając, dodawaj partiami cukier.
- Dodaj żółtka, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki w kształcie gwiazdy.
- Piecz 45 minut (180 stopni), do suchego patyczka.
- Letnie ciasto wyjmij z foremki i ostudź.
- Przetnij na 2 lub 3 blaty.
- Przygotuj krem: żółtka ubij na parze z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy.
- Miękkie masło ubij na puch.
- Miksując, dodaj po łyżce masę jajeczną.
- Przygotuj poncz z wody, soku i likieru pomarańczowego.
- Kremem przełóż nasączone ponczem blaty, posmaruj boki i wierzch ciasta.
- Boki posyp płatkami migdałowymi, wierzch udekoruj orzechami włoskimi i wisienkami.
- Chłodź 2 godziny.