Składniki:
- 35 dag mąki (2 szklanki)- 6 jajek
- 10 dag masła
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag cukru (3/4 szklanki)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag zmielonych orzechów
- 1 kg gruszek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawaj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę i zmielone orzechy. Na koniec ciasto delikatnie wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
2. Wyłóż blachę pergaminem.Rozsmaruj ciasto na grubość około 4–5 cm. Powierzchnię wyrównaj nożem. Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Pokrój na cząstki i skrop sokiem cytrynowym. Ułóż na wierzchu ciasta.
3. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
2. Wyłóż blachę pergaminem.Rozsmaruj ciasto na grubość około 4–5 cm. Powierzchnię wyrównaj nożem. Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Pokrój na cząstki i skrop sokiem cytrynowym. Ułóż na wierzchu ciasta.
3. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.