Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła
- 65 dag marchwi
- 4 jajka
- 30 dag cukru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 25 dag mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
Na lukier:
- ok. 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki płynnej kremówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto marchewkowe!
- Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka, rozpuść na małym ogniu.
- Marchew umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Cały czas miksując, wlej masło.
- Dodaj marchewkę i skórkę z pomarańczy.
- Wysoką, podłużną foremkę (15 na 24 cm) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
- Przełóż do niej ciasto, piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 185 st. C.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dopieczone (wykałaczka wbita w środek ciasta po wyjęciu powinna być sucha, jeśli jest oblepiona ciastem, trzeba je dopiec).
- Ciasto lekko przestudź, wyjmij z formy.
- Śmietankę utrzyj z cukrem pudrem, aby powstał gęsty lukier.
- Posmaruj nim wystudzone ciasto, odstaw na godzinę, żeby lukier dobrze zastygł.