Ciasto marchewkowe - przepis składniki i przygotowanie

Smak tego deseru na pewno cię zaskoczy.
Weronika Kwaśniak / 28.04.2014 10:52
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto marchewkowe - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 65 dag marchwi
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy

Na lukier:

  • ok. 20 dag cukru pudru
  •  2 łyżki płynnej kremówki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto marchewkowe!

  1. Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka, rozpuść na małym ogniu.
  2. Marchew umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
  4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
  5. Cały czas miksując, wlej masło.
  6. Dodaj marchewkę i skórkę z pomarańczy.
  7. Wysoką, podłużną foremkę (15 na 24 cm) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  8. Przełóż do niej ciasto, piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 185 st. C.
  9. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dopieczone (wykałaczka wbita w środek ciasta po wyjęciu powinna być sucha, jeśli jest oblepiona ciastem, trzeba je dopiec).
  10. Ciasto lekko przestudź, wyjmij z formy.
  11. Śmietankę utrzyj z cukrem pudrem, aby powstał gęsty lukier.
  12. Posmaruj nim wystudzone ciasto, odstaw na godzinę, żeby lukier dobrze zastygł.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA