Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami to idealny deser na letnie dni. Poznajcie bardzo prosty przepis na to pyszne ciasto!

Tarta z truskawkami to idealny deser na letnie dni. Poznajcie bardzo prosty przepis na to przepyszne ciasto!

Fot. Fotolia

Uwielbiasz ciasta i desery z truskawkami? Zobacz, jak zrobić przepyszną tartę z truskawkami na aromatycznym serku mascarpone i kruchym, maślanym cieście! Delikatny maślany spód, serek mascarpone i dojrzałe, soczyste truskawki... mmhmm... połączenie idealne, które na pewno przypadnie ci do gustu. Zobacz przepis na tartę z truskawkami.

Składniki

Spód:

  • 200 g mąki,
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 jajko.

Masa:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 1/2  szkl. cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 kg truskawek,
  • galaretka truskawkowa.

Sposób przygotowania

Zobacz, jak zrobić przepyszną tartę z truskawkami!

1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte.
4. Rozwałkowanym ciastem wyłóż dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.
5. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.
6. Cukier puder utrzyj z żółtkami, dodaj cukier waniliowy, a potem serek. Białka ubijaj na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż na upieczony spód.
7. Na wierzchu rozłóż truskawki. Galaretkę przygotuj z nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu.
8. Schłódź w lodówce, gdy zacznie tężeć polej tartę.

Tarta z truskawkami gotowa!

Zobacz także

Beza z truskawkami
Drożdżowy placek z truskawkami
Torcik maślany z truskawkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)