Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 20 dag masła
- 25 dag mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 opakowania usztywniacza do śmietany
Dodatkowo:
- 60 dag truskawek
- pistacje
- 1/2 szklanki nalewki truskawkowej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik z truskawkami!
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli.
- Ucierając, wbij po jajku, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny.
- Foremkę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
- Wyrównaj i piecz 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
- Ostudź i przekrój na 2 blaty.
- Nasącz połową nalewki wymieszanej z 1/2 szklanki wody.
- Masło na krem utrzyj na puch z cukrem.
- Mascarpone utrzyj z usztywniaczami.
- Ucierając, dodaj ser małymi porcjami do masła.
- Połową kremu przełóż blaty ciasta, resztą posmaruj wierzch i boki.
- Truskawki przekrój na pół, obłóż boki ciasta.
- Resztę pokrój w plasterki i ułóż na cieście.
- W reszcie nalewki rozpuść żelatynę, a gdy przestygnie, posmaruj pędzelkiem truskawki.
- Posyp posiekanymi pistacjami.