Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6–8 porcji bezy z truskawkami:
- 5 białek
- 25 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 0,25 l kremówki
- 70 dag truskawek
Dodatki do bezy z truskawkami:
- 2–3 łyżki posiekanej białej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- listki mięty lub melisy
Sposób wykonania bezy z truskawkami:
- Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Ubijaj dotąd, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i narysuj na nim 4 koła o średnicy 8–10 cm. Pianę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij spiralnie na narysowane koła. Z reszty piany wyciśnij na obrzeżu kół ok. 40 rozetek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 150 st. i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
- Zostaw bezy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym.
- Na krążkach bezowych rozsmaruj trochę bitej śmietany, ułóż rozetki. Środek wyłóż bitą śmietaną i truskawkami. Posyp posiekaną białą czekoladą.
- Bezę z truskawkami udekoruj listkami mięty i od razu podawaj.