Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duży dojrzały ananas
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu akacjowego, lipowego lub wielokwiatowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sorbet z ananasa!
- Z ananasa skrój ostrym nożem wierzchnią, zdrewniałą warstwę.
- Pokrój go wzdłuż w cząstki, usuń zdrewniały miąższ znajdujący się w środku owocu, rozdrobnij.
- Oczyszczony miąższ ananasa zmiksuj ze schłodzoną wodą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Dodaj miód, dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej do płaskiego naczynia.
- Przykryj je albo owinąć folią spożywczą, wstaw do zamrażarki.
- Mroź co najmniej 6 godzin.
- Co godzinę masę dokładnie wymieszaj, ewentualnie zmiksuj, by uniemożliwić powstawanie dużych grudek lodu.
Dodatkowa porada:
Sorbet będzie bardziej puszysty, jeśli po schłodzeniu wymieszasz go z ubitym na pianę białkiem. Jajko trzeba wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Zobacz więcej przepisów na upalne dni:
Naleśniki z mascarpone - przepis
Blok lodowy w bezie - przepis
Lody jogurtowo-owocowe - przepis
Lekki obiad na upały - 30 przepisów