Składniki:
- puszka schłodzonego mleka słodzonego
- 500 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- przetarta brzoskwinia
- 15 dag przetartych truskawek
Na ciasto bezowe:
- 4 białka
- 20 dag cukru pudru
Przygotowanie:
- Oddzielnie ubij mleko i kremówkę z cukrem wanilinowym. Połącz obie masy, podziel na 2 części. Jedną włóż do foliowego woreczka i do zamrażarki. 1/3 drugiej wymieszaj z przecierem brzoskwiniowym, a resztę z truskawkowym. Masy oddzielnie włóż do woreczków i do zamrażarki.
- Keksówkę wyłóż folią aluminiową. Kiedy masy zgęstnieją odetnij róg woreczków i wyciśnij do formy masę tworząc marmurkowy wzorek. Zamroź.
- Białka ubij z cukrem. Lody obłóż pianą.
- Lody w bezie wstaw na 1–2 min do 250 st. C. Od razu podawaj.