sernik z malinami fot. Adobe Stock

Jak zrobić sernik z malinami? Pieczony lub na zimno

Prosty deser z owocami, który pokochają domownicy. Jeżeli nie masz ochoty go piec, wybierz wersję na zimno z białą czekoladą.
/ 20.08.2013 07:54 / aktualizacja: 02.08.2019 12:22
sernik z malinami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Sernik z malinami
  2. Na zimno z białą czekoladą
  3. Jak postępować przy sernikach z owocami?

Pieczony sernik z malinami

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany

Na masę:

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka konfitury malinowej (lub dżemu malinowego)
  • 1 cytryna
  • 1 torebka budyniu malinowego

Do dekoracji:

  • 20 dag świeżych malin
  • cukier puder
  • listki mięty lub melisy 

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę o średnicy 28–30 cm.
  2. Schłodź w lodówce przez 20 minut.
  3. W tym czasie żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem do białości (można to zrobić w makutrze ręcznie albo mikserem).
  4. Konfiturę malinową zmiksuj i dodaj do mielonego sera razem z utartymi żółtkami, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
  5. Masę serową dobrze wymieszaj z proszkiem budyniowym.
  6. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta na spód sernika). Wyłożoną ciastem formę napełnij masą serową.
  7. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Piecz na złoty kolor przez 45 minut. Po ostudzeniu wyjmij z formy.
  9. Wierzch sernika posyp przez sitko cukrem pudrem i udekoruj malinami.

Sernik z malinami na zimno
fot. Adobe Stock

Sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 500 g serka twarogowego z wiaderka
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 płaty żelatyny
  • Tabliczka białej czekolady
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Szczypta cynamonu
  • Opakowanie herbatników maślanych lub czekoladowych

Przygotowanie

  1. Serek twarogowy przełóż do miksera i zmiksuj razem z cukrem pudrem.
  2. Jeżeli jest za gęsty, dodaj odrobinę śmietany kremówki.
  3. Żelatynę namocz w letniej wodzie i odczekaj parę minut.
  4. Następnie zagotuj do momentu, aż całkowicie rozpuści się w garnku. Maliny dokładnie umyj i oczyść, a następnie zmiksuj.
  5. Pestki przetrzyj przez sitko i odseparuj od musu malinowego. Wystudzoną żelatynę dodaj do serka. Połącz z malinami.
  6. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  7. Ostudź i wlej do masy serowej. Dodaj szczyptę cynamonu.
  8. Dużą blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową.
  9. Ułóż warstwę herbatników. Nałóż masę serową i rozprowadź równomiernie. 
  10. Udekoruj z wierzchu świeżymi malinami.
  11. Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jak postępować przy sernikach z owocami?

Jeżeli chcesz, aby wyszedł zawsze idealny, zastosuj się do tych kilku rad:

  • Ser należy zmiękczyć w temperaturze pokojowej, aby uniknąć grudek. Wyjmij ser z lodówki i połóż na blacie. Zasadniczo 20 do 30 minut wystarczy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Czas może się różnić w zależności od temperatury powietrza w kuchni
  • Przed dodaniem innych składników zmiksuj cukier z serem, aby wygładzić go i usunąć grudki. Użyj trzepaczki drucianej lub miksera elektrycznego przy niskiej prędkości.
  • Owoce mrożone dodaj do gęstej masy serowej, która będzie następnie pieczona. Zbyt luźna konsystencja może spowodować rozwodnienie. Wtedy najprawdopodobniej sernik zetnie się jedynie na powierzchni, a w środku będzie płynny
  • Lekko oprósz owoce mąką ziemniaczaną, jeżeli zależy ci, aby znalazły się na powierzchni wypieku. W zależności od ich wagi dostosuj gęstość twarogu lub serka homogenizowanego

Zobacz też:
Wypróbuj sernik jaglany na diecie bezmlecznej Przepis na przepyszny sernik oreo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)