Spis treści
Pieczony sernik z malinami
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
Na masę:
- 50 dag mielonego twarogu
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka konfitury malinowej (lub dżemu malinowego)
- 1 cytryna
- 1 torebka budyniu malinowego
Do dekoracji:
- 20 dag świeżych malin
- cukier puder
- listki mięty lub melisy
Przygotowanie
- Zagnieć kruche ciasto. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę o średnicy 28–30 cm.
- Schłodź w lodówce przez 20 minut.
- W tym czasie żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem do białości (można to zrobić w makutrze ręcznie albo mikserem).
- Konfiturę malinową zmiksuj i dodaj do mielonego sera razem z utartymi żółtkami, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
- Masę serową dobrze wymieszaj z proszkiem budyniowym.
- Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta na spód sernika). Wyłożoną ciastem formę napełnij masą serową.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz na złoty kolor przez 45 minut. Po ostudzeniu wyjmij z formy.
- Wierzch sernika posyp przez sitko cukrem pudrem i udekoruj malinami.
fot. Adobe Stock
Sernik na zimno z malinami
Składniki:
- 500 g serka twarogowego z wiaderka
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 płaty żelatyny
- Tabliczka białej czekolady
- Pół szklanki cukru pudru
- Szczypta cynamonu
- Opakowanie herbatników maślanych lub czekoladowych
Przygotowanie
- Serek twarogowy przełóż do miksera i zmiksuj razem z cukrem pudrem.
- Jeżeli jest za gęsty, dodaj odrobinę śmietany kremówki.
- Żelatynę namocz w letniej wodzie i odczekaj parę minut.
- Następnie zagotuj do momentu, aż całkowicie rozpuści się w garnku. Maliny dokładnie umyj i oczyść, a następnie zmiksuj.
- Pestki przetrzyj przez sitko i odseparuj od musu malinowego. Wystudzoną żelatynę dodaj do serka. Połącz z malinami.
- Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ostudź i wlej do masy serowej. Dodaj szczyptę cynamonu.
- Dużą blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową.
- Ułóż warstwę herbatników. Nałóż masę serową i rozprowadź równomiernie.
- Udekoruj z wierzchu świeżymi malinami.
- Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jak postępować przy sernikach z owocami?
Jeżeli chcesz, aby wyszedł zawsze idealny, zastosuj się do tych kilku rad:
- Ser należy zmiękczyć w temperaturze pokojowej, aby uniknąć grudek. Wyjmij ser z lodówki i połóż na blacie. Zasadniczo 20 do 30 minut wystarczy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Czas może się różnić w zależności od temperatury powietrza w kuchni
- Przed dodaniem innych składników zmiksuj cukier z serem, aby wygładzić go i usunąć grudki. Użyj trzepaczki drucianej lub miksera elektrycznego przy niskiej prędkości.
- Owoce mrożone dodaj do gęstej masy serowej, która będzie następnie pieczona. Zbyt luźna konsystencja może spowodować rozwodnienie. Wtedy najprawdopodobniej sernik zetnie się jedynie na powierzchni, a w środku będzie płynny
- Lekko oprósz owoce mąką ziemniaczaną, jeżeli zależy ci, aby znalazły się na powierzchni wypieku. W zależności od ich wagi dostosuj gęstość twarogu lub serka homogenizowanego
Zobacz też:
Wypróbuj sernik jaglany na diecie bezmlecznej Przepis na przepyszny sernik oreo