Ciasto: 30 dag mąki
10 łyżek cukru l 8 łyżek masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
szczypta soli.
Masa: 80 dag sera twarogowego
30 dag cukru
4 jajka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki gęstej śmietany
15 dag rodzynek
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej.
Lukier: 30 dag cukru
7-8 łyżek wody
łyżka soku z cytryny
Jajka na ciasto utrzeć z cukrem. Ucierając, powoli wsypać 1/2 mąki, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło posiekać z pozostałą mąką, dodać do utartej masy, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. Ser 2-3 razy zemleć. Z białek ubić pianę. Ser utrzeć ze śmietaną, a potem z: cukrem, miąższem wanilii, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wmieszać w masę serową pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz lekko wymoczone i osuszone rodzynki. 2/3 ciasta wylepić dno i boki blachy do pieczenia. Rozsmarować na nim masę serową.
Z reszty ciasta utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć z nich kratkę na serniku. Posmarować ciasto jajkiem i piec ok. 60 min w 190°C. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop. Wystudzić i ucierać do białości z sokiem z cytryny. Przestudzony sernik polukrować.