Składniki:
- 1 kg sera
- 100 ml rzadkiej śmietany 36%
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- mleko
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Wymieszaj masło z cukrem, mąką i nasionami wanilii (przekrój laskę wzdłuż i zeskrob je ze środka nożem). Powoli dodaj 3–4 łyżki mleka. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Ser wymieszaj ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem.
- Oddziel żółtka od białek, ubij pianę i mieszaj z masą w kolejności: najpierw żółtka, a potem białka ubite na sztywną pianę.
- Tortownicę wylep ciastem (spód i boki) i ponakłuwaj widelcem. Wlej masę serową i włóż do nagrzanego do temp. 195–200°C piekarnika na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź, np. wykałaczką, czy sernik jest dobrze upieczony.