Sprawdzone i doskonałe przepisy na róże karnawałowe sprawią, twoi goście nie będą mogli oprzeć się ich wyjątkowemu aromatowi! Wykonane z kruchego lub naleśnikowego ciasta – wybór należy do Ciebie!
Róże karnawałowe z ciasta francuskiego
Oto składniki na róże karnawałowe z ciasta francuskiego:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- cukier puder
- kilka łyżek marmolady
- szczypta cynamonu
Jak zrobić róże karnawałowe z ciasta francuskiego?
Z ciasta francuskiego wykrawamy okręgi o 3 różnych średnicach. Nakładamy płaty jeden na drugim i nacinamy. Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Możemy również zanurzyć je w gorącym oleju na 2 minuty do uzyskania złocistego koloru. Dekorujemy środek dżemem lub gęsta marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Tak przygotowane róże karnawałowe świetnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez.
Róże karnawałowe z ciasta naleśnikowego
Oto składniki na róże karnawałowe z ciasta na naleśnikowego:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka łyżek gęstej marmolady
- cukier puder
Jak zrobić róże karnawałowe z ciasta naleśnikowego?
Wcześniej przesianą mąkę mieszamy z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko. Całość mieszamy szpatułką lub trzepaczką do uzyskania gęstej konsystencji. Wylewamy porcje ciasta partiami na rozgrzany olej tworząc róże. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na talerzyku z ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gęstą marmoladą. Idealnie smakują również z dodatkiem czekolady.
Róże karnawałowe pieczone w piekarniku
Oto składniki na róże karnawałowe pieczone w piekarniku:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek marmolady
Jak zrobić róże karnawałowe pieczone w piekarniku?
Wcześniej przesianą mąkę należy wymieszać z żółtkami, śmietaną oraz solą. Dokładnie zagniatamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka o 3 różnych średnicach. Nakładamy jedno na drugie i nacinamy tworząc róże. Przekładamy na blachę do pieczenia na 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu dekorujemy marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu karnawałowym!
Polecamy!
Najlepsze oponki na karnawał! Zobacz, jak zrobić puszyste pączki z nadzieniem!