Rolada biszkoptowa z galaretką - przepis

Rolada biszkoptowa z kremem i owocami fot. Fotolia
Źrob sama pyszną roladę biszkoptową. To naprawdę jest proste!
/ 10.06.2013 15:42
Rolada biszkoptowa z kremem i owocami fot. Fotolia

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder do posypania

Na krem:

  • 0,5 l kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanfiksu

Sposób wykonania rolady biszkoptowej:


  1. Żółtka utrzeć z cukrem, z białek ubić pianę i dodawać partiami do żółtek na przemian z przesianą mąką, wymieszać, wylać warstwę grubości pół cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 7–10 min w temp. 190 st. C, upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć ze ściereczką, ostudzić.
  3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksem, galaretkę rozpuścić w połowie podanej ilości wody, zastudzić, pokroić w kostkę.
  4. Ciasto biszkoptowe rozwinąć, posmarować kremem, posypać galaretką, zwinąć w roladę, zawinąć ścisło i odstawić na godzinę do lodówki.
  5. Roladę z galaretką posypać pudrem.

Lekkie ciasta i desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA