Przygotowanie: 40 min
Składniki na 10–12 porcji rolady drożdżowej z owocami:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18-proc.
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
Na nadzienie rolady:
- 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 10 dag mieszanki owoców kandyzowanych
- po 5 dag posiekanych migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Dodatki do rolady drożdżowej:
- jajko do posmarowania
- lukier i płatki migdałowe do dekoracji
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na płatki masło i posiekaj nożem. Wlej wymieszaną z drożdżami śmietanę. Wbij jajka i wyrób elastyczne ciasto. Włóż do miski, nakryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rodzynki i żurawinę sparz, osusz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj z dżemem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, rozłóż farsz i zwiń. Ciasto owiń luźno w papier do pieczenia, przełóż do długiej foremki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
- Roladę drożdżową z owocami piecz około 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź, posmaruj lukrem i posyp płatkami migdałowymi.