Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 10 dag cukru
- cukier wanil.
- 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- szklanka kremówki 36-proc.
- 20 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- łyżka rumu
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrami i 4 łyżkami wrzątku. Dodaj pianę z białek i obie mąki.
- Ciasto rozsmaruj na pergaminie, piecz 12 min (180 st.). Ostudź, zdejmij pergamin.
- Kremówkę podgrzej i rozpuść w niej połamaną czekoladę. Krem ostudź, wymieszaj z masłem i rumem.
- Ciasto posmaruj kremem, zwiń w roladę. Schłodź, udekoruj np. cukrem pudrem i wiórkami czekolady.