Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- opakowanie kremu do karpatki w proszku
- 1/2 l mleka
- 10 dag masła
Na masę malinową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- szklanka malin
Na wierzch:
- 2 szklanki malin
- 2 galaretki malinowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na przekładaniec malinowy - pyszne ciasto, które składa się z kilku apetycznych warstw!
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- Dno prostokątnej formy o wymiarach 22 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto i wstaw na 35 minut do piekarnika nagrzanego do temperaturze 180 stopni C.
Ucierane ciasto z malinami - przepis
- Upieczone wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.
- Przekrój w poprzek na dwa blaty.
- Przygotuj krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu i przełóż nim blaty ciasta.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.
Maliny w soku własnym - przepis
- Szklankę malin zmiksuj.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną.
- Delikatnie wymieszaj ze zmiksowanymi malinami i wyłóż na ciasto.
- Posyp pozostałymi malinami i odstaw do lodówki.
- Galaretki rozpuść w 600 mln wrzątku i wystudź.
- Lekko tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta i ponownie odstaw do lodówki, aby całość dobrze stężała.
- Przed podaniem udekoruj owocami.