Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na piankę:
- 150 ml mleka niesłodzonego zagęszczonego
- galaretka
- 10 dag winogron
Przygotowanie:
Zobacz przepis na piankę z winogronami! To ciasto na puszystym biszkopcie, które kusi swoją delikatnością. Winogrona możesz również zastąpić innymi owocami, w zależności od własnych upodobań.
- Jajka ubij z cukrem.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczno-cukrową.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Piecz w nim biszkopt przez około 25 minut, aż do suchego patyczka.
- Wystudź, zdejmij papier i ponownie włóż do tortownicy.
- Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki wrzątku. Ostudź.
Ciasto bezowe z pianką - przepis
- Owoce umyj, osusz i usuń z nich pestki.
- Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na puch.
- Ciągle ubijając, wlej powolutku, cienkim strumieniem dobrze wystudzoną galaretkę.
- Piankę wymieszaj z 3/4 umytych winogron i wyłóż na wystudzony biszkopt.
- Pozostałe owoce ułóż na piance.
- Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.