Pianka z winogronami - przepis składniki i przygotowanie

Lekki i kuszący deser: oto pianka z winogronami!
Weronika Kwaśniak / 20.09.2016 02:26
DRUKUJ PRZEPIS
Pianka z winogronami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na piankę:

  • 150 ml mleka niesłodzonego zagęszczonego
  • galaretka
  • 10 dag winogron
Przygotowanie:

Zobacz przepis na piankę z winogronami! To ciasto na puszystym biszkopcie, które kusi swoją delikatnością. Winogrona możesz również zastąpić innymi owocami, w zależności od własnych upodobań.

  1. Jajka ubij z cukrem.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczno-cukrową.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Pianka z galaretki - przepis

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  2. Piecz w nim biszkopt przez około 25 minut, aż do suchego patyczka.
  3. Wystudź, zdejmij papier i ponownie włóż do tortownicy.
  4. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki wrzątku. Ostudź.

Ciasto bezowe z pianką - przepis

  1. Owoce umyj, osusz i usuń z nich pestki.
  2. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na puch.
  3. Ciągle ubijając, wlej powolutku, cienkim strumieniem dobrze wystudzoną galaretkę.

Ciasto z mango - przepis

  1. Piankę wymieszaj z 3/4 umytych winogron i wyłóż na wystudzony biszkopt.
  2. Pozostałe owoce ułóż na piance.
  3. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA