Poziom trudności:
średni
Składniki:
- szklanka śmietany 36 proc.
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- torebka cukru waniliowego
- 4–5 łyżek cukru (do smaku)
- łyżeczka soku z cytryny
Na sos:
- szklanka syropu jabłko-wiśnia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kieliszek likieru wiśniowego
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzątku, ostudź, zmiksuj z jogurtem posłodzonym do smaku. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Jogurt wymieszaj z ubitą kremówką. Masę wlej do 4 miseczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Przygotuj sos. Mąkę ziemniaczaną rozetrzyj w kilku łyżkach syropu. Wlej resztę syropu i wymieszaj. Ogrzewaj mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Gotuj 1-2 min. Lekko ostudź i wlej likier wiśniowy.
- Foremki z panna cottą zanurz na chwilę w gorącej wodzie. Wyłóż deser na talerzyki. Polej ciepłym lub zimnym sosem wiśniowym i podawaj z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.