Jak odchudzić pączki?

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym dniu bardzo trudno oprzeć się pokusie i wytrzymać bez zjedzenia chociażby jednego pączka. Co zrobić aby zmniejszyć ich kaloryczność? Jak odchudzić pączki?
/ 04.02.2013 09:37
Pączki.

Kilka głównych zasad

Wykonanie pączków samodzielnie może być kluczem do sukcesu. Z łatwością skontrolujemy wtedy zawartość i jakość dodanego cukru, typ mąki czy rodzaj tłuszczu na jakim smażymy. Ciekawym i na pewno skutecznym pomysłem jest zastąpienie zwykłej, małowartościowej mąki pszennej jej pełną błonnika razową lub orkiszową wersją.  Postaraj się również przygotować własne konfitury lub dżem, które wypełnią środek Twoich pączków. Dodaj do nich mniejszą ilość cukru lub zastąp go całkowicie miodem. Zapomnij o tradycyjnym sposobie smażenia czyli na smalcu. Użyj do tego znacznie zdrowszego oleju z pestek winogron lub innego tego typu.  Możesz także spróbować upiec pączki w piekarniku.

Umiar w jedzeniu pączków?

Umiar we wszystkim jest wskazany. Pamiętajmy, że niezależnie od tego jak mało kaloryczne będą nasze pączki nie możemy ich zjeść nieskończenie wiele. Jeżeli po zjedzeniu smakołyku nadal będziemy mieli ochotę na coś słodkiego, warto wypić 2 szklanki wody niegazowanej, lub zjeść coś o niskim indeksie glikemicznym.  Możesz także wykonać jakieś proste ćwiczenia lub spróbować skupić swoją uwagę na czymś zupełnie innym.

Zobacz także: Walka na kalorie: ciasta, pączki i gofry

Przepis na odchudzone pączki

Poniżej prezentujemy przepis na niskokaloryczne pączki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml mleka  1,5 %
  • 1 łyżka cukru brązowego lub miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 100 g własnoręcznie robionej konfitury owocowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Na samym początku mieszamy drożdże, z podgrzanym mlekiem, łyżką cukru(miodu) i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie, po wyrośnięciu wbijamy jajko i żółtko. Ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, sól. Wyrabiamy ciasto. Kolejno dodajemy  rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy.  Odkładamy ciasto, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyjmujemy, formujemy z niego placek grubości ok. 2 cm i wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę dżemu lub konfitur i formujemy pączka. Rozkładamy na blasze do pieczenia w dużych odległościach od siebie, ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także: Mandazi czyli afrykańskie pączki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.02.2015 14:11
Chcę dodać, żeby jak ktoś się zdecyduje na smażenie pączków to żeby ciasto wchłaniało mniej tłuszczu warto dodać łyżkę octu lub spirytusu. Poza tym nadzienie z blenderowanych daktyli, rodzynek, kakao i odrobiny soku z cytryny smakuje wyjątkowo :)