Bezy to wysuszone w piekarniku, a wcześniej ubite z cukrem na sztywną pianę, białka. Kiedy urozmaicimy je miodem, zmielonymi orzechami włoskimi czy migdałami są to już nugaty. A służą one przede wszystkim do przekładania wafli.
Jak dobrze ubić pianę?
Najważniejsza jest niska temperatura białek. Należy mocno schłodzić jajka, a dla pewnego efektu miskę oraz ubijaczkę można włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Polecamy: Ubijamy białka na sztywną pianę
Jak długo ubijać białka?
Pianę trzeba ubijać przez kilka minut. Kiedy będzie błyszcząca i sztywna należy wsypać do niej cukier i miksować jeszcze przez chwilę.
Jak zrobić ciągnące bezy?
W tym wypadku należy ubijać białka nad gorącą wodą. Miskę trzeba wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać, aż do otrzymania sztywnej piany.
W jakiej temperaturze suszyć bezy?
Bezy suszy się w niskiej temperaturze. Najlepiej wstawić przygotowane ciastka do dobrze nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni. Dobrze suszyć je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jak długo suszyć bezy już po upieczeniu?
Wszystko zależy od nas i naszych upodobań. Zwykle jest od jednej do trzech godzin. Bezy, które były krócej w piekarniku, będą suche z wierzchu, natomiast w środku lekko ciągnące.
Jak zrobić różne smaki?
Można dodać do ubijanej masy z białek i cukru 1-3 łyżeczki kakao, szczyptę wanilii, odrobinę wiórków kokosowych lub kawy rozpuszczalnej. W zależności od wybranej przyprawy bezy nabiorą charakterystycznego smaku.
Ogólne porady
- Używaj suchy naczyń i sprzętów kuchennych.
- Przed ubijaniem dodaj do białek szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny.
Zobacz także: Torciki bezowe