Deser w sam raz na zimę

Jabłka pieczone.
Zimą rzadziej mamy ochotę wychodzić z domu, za to częściej miewamy ochotę na coś słodkiego, a skoro za oknem mróz – tym chętniej sięgamy po ciepły, rozgrzewający deser. Może nim być np. gorąca czekolada albo pieczone jabłka. Zwłaszcza, że inne owoce mają teraz gorszy smak lub są po prostu niedostępne. Przedstawiamy kilka propozycji deserów na mroźny, zimowy dzień.
/ 08.02.2012 14:00
Jabłka pieczone.

Jabłka po norwesku

Przygotujmy: 5 jabłek, 5 herbatników, 0,5 l śmietany kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamon i 2 łyżeczki cukru.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i cynamonem. Odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Herbatniki drobno pokruszymy, podpiekamy na patelni i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy w pucharku warstwami w kolejności: jabłka, herbatniki, śmietana. Można podawać na ciepło lub schłodzone w lodówce.

Polecamy także: Jak zrobić idealną gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada pomarańczowa

Będziemy potrzebować: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 4,5 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka brązowego cukru, skórka z 4 pomarańczy.

Śmietanę ubijamy razem z brązowym cukrem i odstawiamy do schłodzenia. Pomarańcze myjemy. Obieramy ze skórki. Skórkę kroimy w paseczki. Wrzucamy do mleka i całość gotujemy. Odstawiamy na pół godziny. Przecedzamy mleko i wlewamy z powrotem do garnka. Czekoladę ścieramy i dodajemy do mleka. Dodajemy również kakao zmieszane z niewielką ilością wody. Mieszamy. Gotujemy aż do stopienia się czekolady (nie przerywając mieszania). Gotową czekoladę wlewamy do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną.

Jabłka zapiekane z serem mascarpone

6 jabłek, 50 dag mascarpone, kilka łyżek posiekanych migdałów, kilka łyżek posiekanych orzechów laskowych, garść rodzynek, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu.

Serek mascarpone mieszamy z miodem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, w ich miejsce wsypujemy migdały, rodzynki i orzechy wraz z odrobiną masła. Nadziewane jabłka wkładamy następnie do wysmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Upieczone jabłuszka polewamy mieszanką mascarpone z miodem. Taki deser koniecznie serwujemy na ciepło!

Zobacz także: Rozgrzewające napoje na zimowe dni.

Krem kawowy

Przygotowujemy 3 łyżki rumu (opcjonalnie: brandy), garść rodzynek, 6 łyżek mocnej kawy, 50 g cukru, 50 g startej gorzkiej czekolady, 250 g serka ricotta, 140 ml śmietany kremówki.

Mieszamy rum, kawę, cukier i rodzynki. Odstawiamy na godzinę. Serek ricotta ubijamy, stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę nie przerywając ubijania. Następnie ubijamy śmietanę na pianę i mieszamy z połową czekolady oraz serkiem. Otrzymany smakołyk nałkładamy do szklanek lub pucharków i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i resztą startej czekolady.

Deser ten serwujemy na zimno - to dodatek rumu sprawi, że się rozgrzejemy.

W czasie zimy do deserów warto dodawać przyprawy korzenne, o silnym aromacie, które urozmaicą smak każdego smakołyku. Do deserów z jabłkami z kolei warto dodać odrobinę cynamonu, ale to już zależy od upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA