Jabłka po norwesku
Przygotujmy: 5 jabłek, 5 herbatników, 0,5 l śmietany kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamon i 2 łyżeczki cukru.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i cynamonem. Odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Herbatniki drobno pokruszymy, podpiekamy na patelni i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy w pucharku warstwami w kolejności: jabłka, herbatniki, śmietana. Można podawać na ciepło lub schłodzone w lodówce.
Polecamy także: Jak zrobić idealną gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada pomarańczowa
Będziemy potrzebować: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 4,5 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka brązowego cukru, skórka z 4 pomarańczy.
Śmietanę ubijamy razem z brązowym cukrem i odstawiamy do schłodzenia. Pomarańcze myjemy. Obieramy ze skórki. Skórkę kroimy w paseczki. Wrzucamy do mleka i całość gotujemy. Odstawiamy na pół godziny. Przecedzamy mleko i wlewamy z powrotem do garnka. Czekoladę ścieramy i dodajemy do mleka. Dodajemy również kakao zmieszane z niewielką ilością wody. Mieszamy. Gotujemy aż do stopienia się czekolady (nie przerywając mieszania). Gotową czekoladę wlewamy do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną.
Jabłka zapiekane z serem mascarpone
6 jabłek, 50 dag mascarpone, kilka łyżek posiekanych migdałów, kilka łyżek posiekanych orzechów laskowych, garść rodzynek, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu.
Serek mascarpone mieszamy z miodem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, w ich miejsce wsypujemy migdały, rodzynki i orzechy wraz z odrobiną masła. Nadziewane jabłka wkładamy następnie do wysmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Upieczone jabłuszka polewamy mieszanką mascarpone z miodem. Taki deser koniecznie serwujemy na ciepło!
Zobacz także: Rozgrzewające napoje na zimowe dni.
Krem kawowy
Przygotowujemy 3 łyżki rumu (opcjonalnie: brandy), garść rodzynek, 6 łyżek mocnej kawy, 50 g cukru, 50 g startej gorzkiej czekolady, 250 g serka ricotta, 140 ml śmietany kremówki.
Mieszamy rum, kawę, cukier i rodzynki. Odstawiamy na godzinę. Serek ricotta ubijamy, stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę nie przerywając ubijania. Następnie ubijamy śmietanę na pianę i mieszamy z połową czekolady oraz serkiem. Otrzymany smakołyk nałkładamy do szklanek lub pucharków i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i resztą startej czekolady.
Deser ten serwujemy na zimno - to dodatek rumu sprawi, że się rozgrzejemy.
W czasie zimy do deserów warto dodawać przyprawy korzenne, o silnym aromacie, które urozmaicą smak każdego smakołyku. Do deserów z jabłkami z kolei warto dodać odrobinę cynamonu, ale to już zależy od upodobań.