Menu na andrzejki na słodko

Nie wszyscy wieczór andrzejkowy spędzają w klubie. Tym, którzy postanowili zostać w domu podpowiadamy, jak osłodzić sobie andrzejkowy wieczór. Polecamy słodkie menu na andrzejki!
/ 29.11.2012 12:54

menu na andrzejki

Fot. Fotolia

Menu na andrzejki – własna praca czy catering?

Listopad to z pewnością najbardziej szary jesienny okres – za oknem ponuro, deszczowo i mgliście. Na szczęście listopad możemy hucznie pożegnać andrzejkowym przyjęciem. Wielu z nas wybierze wyjście na bal czy do restauracji, ale większość na pewno zdecyduje się na tak zwaną domówkę.

I tu musimy podjąć kilka strategicznych decyzji, zwłaszcza jeśli jesteśmy organizatorami, a nie gośćmi. Bo zamiast dobrze się bawić w andrzejkowy, magiczny przecież wieczór, możemy utknąć w kuchni na wiele godzin. Ale z drugiej strony jasne jest przecież to, że nasze Andrzejki nie będą udane, jeśli przez cały wieczór będziemy tylko lali wosk, zagryzając tę zabawę słonymi paluszkami czy krakersami. Jak przygotować udaną imprezę i nie narobić się za bardzo?

Zobacz także:

Catering na andrzejki – tak czy nie?

Pierwszą decyzją, którą możemy tu podjąć jest inwestycja w gotowy catering, albo odwiedzenie cukierni.

Zrobienie zamówienia na gotowe ciasta nie jest problemem, jeśli mamy sprawdzoną cukiernię, w której wszystko smakuje „jak od mamy”. Wtedy na pewno nie okaże się, że ciasta są zbyt suche, smakują i są tak napakowane chemią, że bardziej smakują proszkiem do prania niż smakami dzieciństwa.

Podobnie jest z cateringiem. Tu możemy jednak napotkać na kolejny problem – tym razem „zbyt małego” zamówienia, którego firmie cateringowej zwyczajnie nie będzie się opłacało realizować.

Ostatni problem związany z gotowym jedzeniem na nasze przyjęcie może pojawić się już w jego trakcie – goście mogą się poczuć urażeni, że nie poświęciliśmy im wystarczająco dużo czasu i uraczyliśmy ich kupionymi ciastami czy kolacją.

Polecamy: Drinki specjalne - napoje kawowe

Rogaliki z różanym nadzieniem

Na wieczór andrzejkowy warto przygotować rogaliki z różą, które nasi goście będą chętnie podjadać w trakcie zabaw. Do naczynia miksującego wlewamy ½ szklanki mleka i 80g margaryny. Dodajemy trzy szklanki mąki (500g), 4 łyżki cukru (80g), szczyptę soli i 1 jajko, a także 50g drożdży rozpuszczonych wcześniej w mleku. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Później już tylko musimy rozwałkować ciasto i pokroić je w trójkąty. Na każdy trójkąt ciasta kładziemy marmoladę różaną i zwijamy go zaczynając od podstawy.

Kiedy rogaliki wyrosną – powierzchnię smarujemy masą jajeczną i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Czekoladowy torcik na andrzejki

Niewątpliwie gwoździem programu będzie torcik czekoladowy. Zaczynamy od ciasta. Tabliczkę czekolady (100g) mielimy przez 10s, obroty 8. Następnie w naczyniu miksującym mielimy cukier (2MS) przez 7 sekund, obroty 10. Dodajemy 4 jajka, 200g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ MS oliwy oraz zmieloną czekoladę. Miksujemy – obroty 4, 20 sekund. Masę przekładamy na tortownicę o średnicy 29 cm i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 °C.

Aby przygotować krem do naszego tortu należy założyć mieszadło i zmiksować ½ litra mleka, 200g cukru, 100g czekolady, 60g mąki kukurydzianej oraz dwa jajka - obroty 2, czas 15 minut. Krem przekładamy do innego naczynia i chłodzimy w lodówce. Po raz kolejny zakładamy mieszadło i do naczynia miksującego wkładamy masło w kawałkach i ucierając dodajemy ochłodzony krem (obroty 3, czas 2 minuty). Ciasto przekładamy kremem czekoladowym. Torcik przystrajamy wedle uznania.

Przepis na szybki likier z kukułek

Naszych gości możemy podjąć czymś znacznie ciekawszym niż zwykła wódka czy piwo. Likier z kukułek jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle prosty w przygotowaniu. Musimy go jednak przygotować tydzień przed przyjęciem. Żeby zabłysnąć przed gośćmi potrzebujemy 300g kukułek i 250ml wódki.

Kukułki miksujemy w suchym naczyniu miksującym przez 50 sekund. Następnie dodajemy wódkę i mieszamy przez 10 do 15 sekund, obroty 2. Całość przelewamy do butelki i zostawiamy na tydzień, pamiętając by nią wstrząsnąć od czasu do czasu.

Kiedy już po 2 godzinach wyjdziemy z kuchni, będziemy mieli przygotowane własnoręcznie pyszne rogaliki i tort, które zachwycą naszych gości.

Na podstawie materiałów prasowych Speedcook

Polecamy: Wróżby andrzejkowe - sprawdź, co cię czeka!

Redakcja poleca

REKLAMA