Malinowe Dacquoise

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. W średniej misie łączymy mielone orzechy, migdały oraz cukier puder. W drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli.
/ 09.02.2009 11:07

Składniki
Na bezy:
½ szkl. mielonych orzechów włoskich,
½ szk.l mielonych migdałów,
¾ szkl. cukru pudru,
4 białka,
szczypta soli,
2 ½ łyżki cukru

Na nadzienie:
400 ml serka kremowego lub gęstego jogurtu bałkańskiego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
4 płatki żelatyny (7,5 g),
200 ml kremówki,
300 g malin (jeśli mrożone: nie rozmrażać!)

Sposób przygotowania
Dzień 1 : Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. W średniej misie łączymy mielone orzechy, migdały oraz cukier puder. W drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy zaczną formować się górki dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Po 1/3 piany przekładamy do misy z orzechami i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę (powinien być prostokąt ok. 25 cm x 35 cm) i pieczemy 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Pozostawiamy do wystygnięcia i zawijamy na noc w czystą, suchą ściereczkę.
Dzień 2: Przekroić bezę na dwa równe kawałki. Suchą stroną na dole położyć jeden kawałek na papierze do pieczenia. Jogurt lub serek odsączyć na ile się da i ubić na niskich obrotach z cukrem i wanilią. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę (bez jednej łyżki, którą odkładamy do garnuszka) ubić na sztywno. Namoczone płatki odcedzamy i dodajemy do wrzącej łyżki kremówki – mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy do serka/jogurtu. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę.

Na bezie rozkładamy ½ kremu, na nim układamy warstwę malin, ciasno i tak, aby było je widać na brzegach, na wierzch wykładamy drugą warstwę kremu i dociskamy lekko drugim płatem bezy, stroną lepką do dołu. Wkładamy do lodówki na 3-10 godzin (potem beza nasiąka za bardzo). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA