Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- niepełna szklanka śmietanki kremówki
- sok z cytryny
- torebka cukru waniliowego
- cukier
- 30 dag truskawek
- białko jajka
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić lody jogurtowe!
- Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem waniliowym oraz ubitą na sztywno śmietanką.
- Dopraw sokiem z cytryny i cukrem.
- Na dno małych pojemniczków (np. po śmietanie) wlej po łyżce jogurtu.
- Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
- Truskawki opłucz, odszypułkuj. Drobno pokrój.
- Zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny. Zagotuj.
- Zestaw z ognia, zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sito, aby nie było pesteczek.
- Mus dobrze schłodź. Wymieszaj ze sztywną pianą z białka.
- Na zamrożony jogurt wlej po porcji musu truskawkowego, a na nim umieść warstewkę pozostałego jogurtu.
- W każdą porcję deseru wbij patyczek do lodów.
- Pojemniczki ponownie wstaw do zamrażalnika.
- Zamrażaj 5 godzin.