Spis treści
Sorbet malinowy
Składniki:
- 30 dkg mrożonych lub świeżych malin
- 20 dkg cukru pudru
- 2 cytryny
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
- Maliny lekko rozmroź i zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzyj przez sitko, żeby oddzielić pestki.
- Przełóż do miski i zamroź na 2 godziny.
- Następnie ubij trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie zamroź na 2 godziny. Przed podaniem wstaw na 20 minut do lodówki.
- Ubij śmietanę z cukrem. Nałóż sorbet do pucharków i ozdób bitą śmietaną.
Lody malinowe ze śmietaną
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka pełnotłustego
- 300 g malin lub musu malinowego
- laska wanilii
- 70 g cukru
Przygotowanie
- Połowę porcji śmietanki przelej do garnka i zagotuj w garnki z dodatkiem ziarenek wanilii.
- Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodź i przełóż na 30 minut do lodówki. Opłucz dokładnie maliny i pozbądź się szypułek.
- Zmiksuj na gładko. Jeżeli nie lubisz drobnych pestek w domowych lodach, wystarczy owoce przetrzeć przez sitko.
- Dolej mleko i resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do zamrażalnika.
- Wyjmuj co 30 minut i dokładnie miksuj za pomocą blendera ręcznego lub planetarnego.
- Powtórz czynność przynajmniej 4 razy, aby uzyskać najgładszą konsystencję.
- Podawaj nieco wcześniej, aby lody miały czas, by zmięknąć.
fot. Adobe Stock
Na patyku
Składniki:
- 500 g malin
- sok z jednej cytryny
- szklanka soku winogronowego lub wody mineralnej
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Maliny dokładnie zmiksuj za pomocą miksera lub blendera.
- Jeżeli nie lubisz pestek w deserach, wystarczy przetrzeć całość przez sitko.
- Włóż do miski i połącz z sokiem lub wodą. Dodaj cukier puder.
- Przelej do pojemniczków na lody na patyku. Włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
- Jeżeli podczas wyjmowania będziesz mieć trudności, pozostaw pojemnik w temperaturze pokojowej na kilka minut, a wtedy z łatwością wyjmiesz lody na patyku.
fot. Adobe Stock
Zobacz też:
Czy lody tuczą? Poznaj całą prawdę o tym deserze Przepis na śmietankowy deser lodowy z jeżynami