sorbet malinowy fot. Adobe Stock

Jak zrobić domowe lody malinowe? Sorbet lub na patyku

Szukasz orzeźwienia? Wystarczą tylko owoce, śmietanka lub sok owocowy, a otrzymasz najlepszy sorbet lub kremowe lody.
Sylwia Kazimierczuk / 05.08.2019 16:04
sorbet malinowy fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Sorbet malinowy
  2. Lody malinowe śmietankowe
  3. Na patyku

Sorbet malinowy

Składniki:

  • 30 dkg mrożonych lub świeżych malin
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Maliny lekko rozmroź i zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzyj przez sitko, żeby oddzielić pestki.
  2. Przełóż do miski i zamroź na 2 godziny.
  3. Następnie ubij trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie zamroź na 2 godziny. Przed podaniem wstaw na 20 minut do lodówki.
  4. Ubij śmietanę z cukrem. Nałóż sorbet do pucharków i ozdób bitą śmietaną.

Lody malinowe ze śmietaną

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka pełnotłustego
  • 300 g malin lub musu malinowego
  • laska wanilii
  • 70 g cukru

Przygotowanie

  1. Połowę porcji śmietanki przelej do garnka i zagotuj w garnki z dodatkiem ziarenek wanilii.
  2. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodź i przełóż na 30 minut do lodówki. Opłucz dokładnie maliny i pozbądź się szypułek.
  3. Zmiksuj na gładko. Jeżeli nie lubisz drobnych pestek w domowych lodach, wystarczy owoce przetrzeć przez sitko.
  4. Dolej mleko i resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do zamrażalnika.
  5. Wyjmuj co 30 minut i dokładnie miksuj za pomocą blendera ręcznego lub planetarnego.
  6. Powtórz czynność przynajmniej 4 razy, aby uzyskać najgładszą konsystencję.
  7. Podawaj nieco wcześniej, aby lody miały czas, by zmięknąć.

Lody malinowe
fot. Adobe Stock

Na patyku

Składniki:

  • 500 g malin
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka soku winogronowego lub wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Maliny dokładnie zmiksuj za pomocą miksera lub blendera.
  2. Jeżeli nie lubisz pestek w deserach, wystarczy przetrzeć całość przez sitko.
  3. Włóż do miski i połącz z sokiem lub wodą. Dodaj cukier puder.
  4. Przelej do pojemniczków na lody na patyku. Włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
  5. Jeżeli podczas wyjmowania będziesz mieć trudności, pozostaw pojemnik w temperaturze pokojowej na kilka minut, a wtedy z łatwością wyjmiesz lody na patyku.

Lody malinowe na patyku
fot. Adobe Stock

Zobacz też:
Czy lody tuczą? Poznaj całą prawdę o tym deserze Przepis na śmietankowy deser lodowy z jeżynami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/11.07.2009 09:16
sorbet ze smietana? sprawdz definicje sorbetu dziewczyno!
/14.05.2009 12:33
To nie jest sorbet, heheh. Przepis co najmniej dziwny.
/09.02.2009 11:58
po pierwsze po 2 godzinach mrożenia zrobi się ló, więc nie można go miksować na gładką masę ;/ po drugie to nie sorbet tylko jakieś lody
POKAŻ KOMENTARZE (1)