Bita śmietana to dodatek lub baza wielu deserów - po dodaniu żelatyny otrzymasz sztywną bitą śmietanę do tortu, a po dodaniu kakao - pyszny dodatek do np. chrupiących gofrów.
Zasady ubijania bitej śmietany
Jak zrobić bitą śmietanę? Bita śmietana wyjdzie, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad. Z czasem nabierzesz wprawy i nie będziesz odhaczać tych wskazówek z listy przed rozpoczęciem pracy.
- Podczas zakupu śmietanki do ubijania zwróć uwagę, by to była śmietana 30% lub 36%. Ta druga jest większym pewnikiem, choć jest gęstsza i wyraźnie bardziej słodka - z niej przez przypadek może wyjść ci domowe masło, jeśli będziesz zbyt długo ją ubijać.
- Przed rozpoczęciem ubijania wstaw pojemnik ze śmietaną na 15 minut do zamrażarki. Schłodzona śmietana będzie lepiej się ubijać. Możesz też schłodzić trzepaczki i miskę.
- Bita śmietana jest tylko lekko słodka i trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany wsyp maksymalnie 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Dodaj na sam koniec ubijania.
- Naczynie, w którym chcesz uzyskać bitą śmietanę musi być suche i nietłuste - najlepiej zdecyduj się na szklane lub metalowe (na plastikowych miskach częściej utrzymuje się tłusta powłoka).
- Dodawanie składników smakowych do bitej śmietany (np. likieru amaretto, kakao) powinno mieć miejsce na samym końcu ubijania.
- Jak przygotować bitą śmietanę z żelatyną do tortu czy innych ciast? Pamiętaj, że żelatyna powinna być ostudzona i dodana na końcu. Ile żelatyny do bitej śmietany? Trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany przypada średnio 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml gorącej wody.
- Bita śmietana łatwo pochłania obce zapachy, więc najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku w lodówce i spożyj w ciągu doby.
Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku
- Schłodzoną śmietanę wlej do naczynia. Rozpocznij ubijanie śmietany na niskich obrotach przez 30 sekund.
- Następnie zwiększ obroty do maksimum - bita śmietana jest lekka i puszysta, a trzepaczki powinny zostawiać na niej ślady. Może to potrwać kilka lub kilkanaście minut (to zależy od gęstości produktu).
- Kiedy zauważysz, że uzyskałaś bitą śmietanę, dodaj cukier puder.
- Jeśli chcesz zrobić bitą śmietanę do tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 250 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w ok. 3 łyżkach gorącej wody (musi być ostudzona!).
- Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
- Nie ubijaj już na wysokich obrotach, bo bita śmietana może się zwarzyć.
- Jak sprawdzić, czy bita śmietana jest dobrze zrobiona? Najprościej jest przechylić naczynie do góry dnem - powinna tam pozostać w niezmienionej formie.
- Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę.
Co zrobić, by bita śmietana była sztywna?
Oprócz żelatyny, składnikiem wpływającym na sztywność bitej śmietany jest dodatek serka mascarpone w proporcjach 2:1. Podczas ubijania śmietany, dodawaj go łyżka po łyżce, gdy ta jest już sztywna i miksuj na niskich obrotach lub mieszaj ręcznie szpatułką.
Co robić, gdy bita śmietana się zwarzyła?
Bita śmietana może się zwarzyć, gdy ubijasz ją zbyt długo - jest to częsty błąd nowicjusza, ale nie przejmuj się. Możesz uratować zwarzoną bitą śmietanę poprzez dodanie do niej trochę zimnej śmietanki z lodówki o tej samej wartości procentowej i zacznij ubijać ponownie. Powinno zadziałać!
Jak urozmaicić smak bitej śmietany
Jeśli chcesz uzyskać smakową bitą śmietanę, proponujemy dodać:
- Kakao: 1 łyżkę na 250 ml - będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
- Kawę rozpuszczalną: 1 łyżeczkę na 250 ml śmietanki - harmonizuje z cytrusami.
- Alkohol: najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
- Skórkę otartą z cytryny: np. do deserów z bananem, jagodami.
Artykuł na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak w oparciu o tygodnik „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 06.10.2010.
Kremówki z bitą śmietaną
Lekka rolada z bitą śmietaną
Tiramisu z bitą śmietaną
Zimny tort z bitą śmietaną