Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Na nadzienie:
- 300 ml śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
- mała puszka brzoskwiń w zalewie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z brzoskwiniami!
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 10 minut.
- Ciepłe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i zwiń w roladę, wystudź.
- Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnego syropu z brzoskwiń i odstaw, gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją, aby się rozpuściła.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania wymieszaj z żelatyną.
- Ciasto na roladę rozwiń, usuń papier.
- Na cieście rozłóż bitą śmietanę, a na niej pokrojone brzoskwinie.
- Całość ponownie zroluj i zawiń w papier lub ściereczkę.
- Odstaw do lodówki, aby stężała.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis