Ciasta z kremem mogą być przekładane bitą śmietaną, kremem czekoladowym, kremem maślanym lub masą budyniową. Z zasady ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne, niż upieczenie szybkiej szarlotki czy brownie, ale nie oznacza to wcale, że musisz spędzić w kuchni pół dnia. Zebrałyśmy kilka najłatwiejszych przepisów na ciasta z kremem.
Ciasto a la Milky Way
To jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto z kremem, a przy tym chyba najprostszy. Czekoladowe blaty wystarczy przełożyć mleczną masą. Jeśli masz ochotę, możesz ciasto podzielić na 3 cieńsze blaty, a oprócz mlecznej masy, dołożyć również krem kakaowy lub czekoladowy.
Składniki na masę mleczną:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 8 g cukru wanilinowego (1 opakowanie).
Składniki na ciasto:
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 6 jajek,
- odrobina soli,
- 4 łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2-3 łyżki mleka lub masła.
Sposób przygotowania:
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 22 x 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj cukier, zmiksuj. Dodaj żółtka, znowu zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę - dla pewności najlepiej przesiać je przez sitko. Znowu zmiksuj.
- Ciasto przelej do blachy, piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
- Biszkopt wyjmij z foremki, po wystudzeniu podziel na 2 części (jeśli wolisz, możesz podzielić go na 3 blaty).
- Przygotuj masę mleczną do ciasta. Mleko zagotuj w rondelku z cukrem wanilinowym i cukrem. Wystudź. Masło utrzyj mikserem, aż będzie puszysta. Dodaj mleko z cukrem, zmiksuj (uwaga! mleko powinno być wystudzone). Na końcu wmiksuj mleko w proszku.
- Biszkopty przełóż przygotowanym kremem. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową - aby ją zrobić, rozpuść połamaną czekoladę w garnuszku wraz z mlekiem (możesz je zastąpić kilkoma łyżkami masła). Pyszne ciasto z kremem gotowe!
fot. Adobe Stock
Szybka kremówka na krakersach
W wersji klasycznej, ciasto kremówka wymaga przygotowania blatów. Można jednak przygotować je szybciej - używając krakersów. Dzięki temu powstanie pyszne ciasto bez pieczenia.
Składniki:
- 3 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 8 g cukru wanilinowego,
- 4 jajka,
- 70 g masła,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do oprószenia
- ok. 350 g dużych, prostokątnych krakersów.
Sposób przygotowania:
- Blachę o wymiarach 24 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż pierwszą warstwę krakersów - będzie to 18-20 krakersów, w zależności od ich rozmiaru.
- Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Zagotuj razem z masłem, cukrem, a także cukrem wanilinowym.
- Trzecią szklankę mleka zmiksuj, dodając pojedynczo jajka, a także mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej masę do gorącego mleka.
- Mieszaj cały czas energicznie, aż powstanie masa budyniowa. Uważaj - bardzo łatwo może się przypalić!
- Gdy krem się zagotuje, masa budyniowa jest gotowa. Odstaw do wystudzenia - gdy będziesz wykładać krem na ciasto, nie może być gorący, a tylko letni.
- Wyłóż krem na ciasto. Przykryj krakersami. Wierzch ciasta z kremem posyp odrobiną cukru pudru.
Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta z kremem: