Reklama

Ciasta z kremem mogą być przekładane bitą śmietaną, kremem czekoladowym, kremem maślanym lub masą budyniową. Z zasady ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne, niż upieczenie szybkiej szarlotki czy brownie, ale nie oznacza to wcale, że musisz spędzić w kuchni pół dnia. Zebrałyśmy kilka najłatwiejszych przepisów na ciasta z kremem.

Reklama

Ciasto a la Milky Way

To jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto z kremem, a przy tym chyba najprostszy. Czekoladowe blaty wystarczy przełożyć mleczną masą. Jeśli masz ochotę, możesz ciasto podzielić na 3 cieńsze blaty, a oprócz mlecznej masy, dołożyć również krem kakaowy lub czekoladowy.

Składniki na masę mleczną:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 8 g cukru wanilinowego (1 opakowanie).

Składniki na ciasto:

  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • 6 jajek,
  • odrobina soli,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2-3 łyżki mleka lub masła.

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 22 x 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj cukier, zmiksuj. Dodaj żółtka, znowu zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Dodaj kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę - dla pewności najlepiej przesiać je przez sitko. Znowu zmiksuj.
  4. Ciasto przelej do blachy, piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
  5. Biszkopt wyjmij z foremki, po wystudzeniu podziel na 2 części (jeśli wolisz, możesz podzielić go na 3 blaty).
  6. Przygotuj masę mleczną do ciasta. Mleko zagotuj w rondelku z cukrem wanilinowym i cukrem. Wystudź. Masło utrzyj mikserem, aż będzie puszysta. Dodaj mleko z cukrem, zmiksuj (uwaga! mleko powinno być wystudzone). Na końcu wmiksuj mleko w proszku.
  7. Biszkopty przełóż przygotowanym kremem. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową - aby ją zrobić, rozpuść połamaną czekoladę w garnuszku wraz z mlekiem (możesz je zastąpić kilkoma łyżkami masła). Pyszne ciasto z kremem gotowe!
fot. Adobe Stock

Szybka kremówka na krakersach

W wersji klasycznej, ciasto kremówka wymaga przygotowania blatów. Można jednak przygotować je szybciej - używając krakersów. Dzięki temu powstanie pyszne ciasto bez pieczenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 70 g masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do oprószenia
  • ok. 350 g dużych, prostokątnych krakersów.

Sposób przygotowania:

  1. Blachę o wymiarach 24 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ułóż pierwszą warstwę krakersów - będzie to 18-20 krakersów, w zależności od ich rozmiaru.
  3. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Zagotuj razem z masłem, cukrem, a także cukrem wanilinowym.
  4. Trzecią szklankę mleka zmiksuj, dodając pojedynczo jajka, a także mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej masę do gorącego mleka.
  5. Mieszaj cały czas energicznie, aż powstanie masa budyniowa. Uważaj - bardzo łatwo może się przypalić!
  6. Gdy krem się zagotuje, masa budyniowa jest gotowa. Odstaw do wystudzenia - gdy będziesz wykładać krem na ciasto, nie może być gorący, a tylko letni.
  7. Wyłóż krem na ciasto. Przykryj krakersami. Wierzch ciasta z kremem posyp odrobiną cukru pudru.
Reklama

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta z kremem:

Reklama
Reklama
Reklama