Krem waniliowy z lodami jogurtowymi. fot. Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz

Krem waniliowy z lodami jogurtowymi

Zastanawiasz się co podać na deser? Połącz krem waniliowy z lodami jogurtowymi. Ozdób truskawkami i czarnym pieprzem. Tak wykonany deser zachwyci każdego smakosza ceniącego wykwintny smak. Krem waniliowy z lodami jogurtowymi są proste w wykonaniu, smaczne i wyglądają zachwycająco.
/ 25.02.2013 08:46
Krem waniliowy z lodami jogurtowymi. fot. Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz

Składniki na kruche ciasto:

  • 60g mąki
  • 40g migdałów
  • 10g kakao
  • 60g cukru kryształu
  • 60g masła
  • Szczypta cynamonu

Składniki na krem waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • Laska wanilii
  • 30g żółtek
  • 75g cukru
  • 200ml śmietany
  • 10g żelatyny
  • 20ml białego rumu

Składniki na lody jogurtowe:

  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 125ml śmietany
  • 75g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny

Składniki na dekorację:

  • Truskawki
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Migdały posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180°C przez 12 minut.
  • Mleko zagotować z wanilią na małym ogniu, tak aby nabrało aromatu. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym waniliowym mlekiem, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły, następnie w kąpieli wodnej podnieść temperaturę masy do 82°C. Namoczyć żelatynę i dodać do ciepłej masy; rozprowadzić, aby się dokładnie rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą, dodać rum.
  • Przygotować lody: śmietanę podgrzać, połączyć z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści; dodać pozostałe składniki. Wszystko zmrozić w zamrażarce szokówce i zmiksować Pacojetem.
  • Na zimne ciasto wyłożyć krem waniliowy i schłodzić w lodówce, udekorować truskawkami, oprószyć pieprzem; podawać z lodami.

Autor przepisu: Marcin Filipkiewicz

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/06.03.2013 12:05
Wypróbował już ktoś ten przepis?