Składniki:
- 10 dag czekolady deserowej
- szklanka naturalnego jogurtu
- 10 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki koniaku lub likieru amaretto, ew. orzechowego
Dodatkowo:
- ugniecione truskawki
- biała czekolada
Przygotowanie:
- Czekoladę deserową rozpuść na parze, a gdy lekko przestygnie, ubij mikserem elektrycznym z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone, cukrem i alkoholem.
- Żelatynę namocz w małej ilości wody i rozpuść na parze. Gdy lekko przestygnie, dodaj do czekolady. Na koniec połącz z ubitą kremówką. Masę przełóż do foremek i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem zanurz we wrzątku i wyjmij na talerzyki.
- Mus czekoladowy podawaj z rozmrożonymi truskawkami i wiórkami białej czekolady.