Placek z truskawkami i kiwi - przepis

Świeżo upieczony, pachnący placek z truskawkami idealnie pasuje do popołudniowej herbatki!
/ 12.06.2013 14:38

Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 20 min
Porcja: 325 kcal

Składniki na 8 porcji kruchego placka z truskawkami i kiwi:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • żółtko jajka
  • łyżeczka mleka 
  • 1/2 puszki moreli
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag truskawek
  • 2 kiwi
  • skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:


  1. Ciasto francuskie rozmroź. Jeden płat odłóż, resztę ułóż jeden na drugim (ewentualnie płaty ciasta możesz poprzekładać mocno schłodzonymi plasterkami masła) i rozwałkuj na prostokąt. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem.
  2. Odłożony kawałek ciasta pokrój na równej szerokości paski. Brzegi dużego prostokąta  posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, a na tym ułóż paski ciasta, tak aby utworzyły wyższy brzeg. Dociśnij, również posmaruj żółtkiem. Powstałą rynienkę upiecz na złoto (około 20 minut) w temperaturze 220 st.
  3. Kruchy placek z truskawkami i kiwi wyjmij, ostudź.
  4. Morele zmiksuj razem z zalewą, wymieszaj z rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Śmietankę ubij na sztywno. Połącz z musem morelowym i rozsmaruj w środku rynienki z ciasta. Wierzch równomiernie przykryj plasterkami owoców. Posyp otartą skórką cytrynową i ewentualnie cukrem pudrem.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA