jak zrobić babeczki z truskawkami, babeczki z truskawkami przepis, przepis na truskawkowe babeczki fot. Fotolia

Jak zrobić babeczki z truskawkami - przepis

Z budyniowym nadzieniem!
Weronika Kwaśniak / 24.06.2015 16:12
jak zrobić babeczki z truskawkami, babeczki z truskawkami przepis, przepis na truskawkowe babeczki fot. Fotolia
Przygotowanie i pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 20 babeczek z truskawkami:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • masło i mąka do natłuszczenia i wysypania foremek
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag truskawek
Opcjonalnie:
  • 1 brzoskwinia
  • kilka czereśni

Jak zrobić babeczki z truskawkami?

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem.
  2. Składniki rozetrzyj w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto, schłodź w lodówce.
  3. Budyń ugotuj na mleku, wystudź.
  4. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na plasterki.
  5. Brzoskwinię umyj, zdejmij z niej skórkę, usuń pestkę, pokrój na ósemki.
  6. Czereśnie umyj, osusz.
  7. Karbowane foremki na babeczki natłuść masłem, wysyp mąką.
  8. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyklejaj nim foremki. Piecz w 200 st. C, aż się zarumienią (ok. 10 min).
  9. Babeczki ostudź, wyjmij z foremek.
  10. Napełnij budyniem, obłóż owocami.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)