Przygotowanie i pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 180 kcal
Składniki na 20 babeczek z truskawkami:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- masło i mąka do natłuszczenia i wysypania foremek
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 20 dag truskawek
Opcjonalnie:
- 1 brzoskwinia
- kilka czereśni
Jak zrobić babeczki z truskawkami?
- Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem.
- Składniki rozetrzyj w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto, schłodź w lodówce.
- Budyń ugotuj na mleku, wystudź.
- Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na plasterki.
- Brzoskwinię umyj, zdejmij z niej skórkę, usuń pestkę, pokrój na ósemki.
- Czereśnie umyj, osusz.
- Karbowane foremki na babeczki natłuść masłem, wysyp mąką.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyklejaj nim foremki. Piecz w 200 st. C, aż się zarumienią (ok. 10 min).
- Babeczki ostudź, wyjmij z foremek.
- Napełnij budyniem, obłóż owocami.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"
Zobacz inne przepisy z truskawkami:
Ciasta z truskawkami - top 20 najlepszych przepisów
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Pianka z truskawkami - przepis
Sałatka z serem i truskawkami - przepis
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Pianka z truskawkami - przepis
Sałatka z serem i truskawkami - przepis