Sałatki z truskawkami

Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!
/ 12.06.2012 08:53

Tradycyjnie na słodko

Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej – pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…

Zakręcone duety z truskawkami!

Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale  współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.

Co się kryje pod szypułką, czyli jak wybrać najbardziej smakowite truskawki?

Każdy wielbiciel truskawek wie, że nie zawsze smakują one tak samo. Jak zauważa Georg Schmuecker, szef kuchni Knorr, „często truskawki wyglądają wspaniale, ale ich smak może nas rozczarować. Myślę, że niejednokrotnie są uprawiane tak, by kusiły wyglądem i wielkością, a smak jest mniej ważny”. 

Na co zwracać zatem uwagę przy zakupie truskawek i jak je przechowywać? Radzi szef kuchni Knorr:

  • Wybieraj małe i średnie owoce o intensywnym czerwonym kolorze.
  • Jeśli powąchasz szypułkę, powinna pachnieć słodko.
  • Jeśli kupujesz truskawki na bazarze, powinieneś móc ich wcześniej spróbować.
  • Truskawki najlepiej zjeść tego samego dnia, którego je kupiłeś. Jeśli chcesz je przechować, nigdy nie powinieneś wkładać ich do lodówki, ponieważ tracą smak i łatwo nasiąkają zapachem innych produktów przechowywanych w lodówce.
  • Truskawki myj dopiero przed samym podaniem.

Zobacz nasze propozycje na sałatki z truskawkami!

Redakcja poleca

REKLAMA