Owoce pigwy to doskonały dodatek do herbaty czy innych napojów. Przygotowywana w słodkim syropie z dodatkiem wanilii i cynamonu świetnie sprawdzi się jako deser sam w sobie lub ozdoba ciasta czy lodów. Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej!
Pigwy w syropie
Oto składniki na pigwy w syropie według Kasi Bukowskiej:
- 4 duże pigwy
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 laski cynamonu
- pół laski wanilii
Jak zrobić pigwy w syropie?
Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i dodajemy cynamon oraz laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami. Zagotowujemy na wolnym ogniu. Obieramy pigwę i kroimy w ósemki. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy do gotującego się syropu. Gdy zawartość zacznie wrzeć, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 40-60 minut do miękkości. Wykładamy na półmisek.
Zobacz inne przepisy w formie wideo