Kasia Gotuje z Polki.pl - Pigwy w syropie

Pigwy gotowane w syropie to ciekawy pomysł na deser dla całej rodziny - sprawdź koniecznie!
Sylwia Kazimierczuk / 06.11.2017 12:31

Owoce pigwy to doskonały dodatek do herbaty czy innych napojów. Przygotowywana w słodkim syropie z dodatkiem wanilii i cynamonu świetnie sprawdzi się jako deser sam w sobie lub ozdoba ciasta czy lodów. Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej!

Pigwy w syropie

Oto składniki na pigwy w syropie według Kasi Bukowskiej:

  • 4 duże pigwy
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • pół laski wanilii

Jak zrobić pigwy w syropie?

Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i dodajemy cynamon oraz laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami. Zagotowujemy na wolnym ogniu. Obieramy pigwę i kroimy w ósemki. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy do gotującego się syropu. Gdy zawartość zacznie wrzeć, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 40-60 minut do miękkości. Wykładamy na półmisek.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA