Przepis na Chatkę Baby Jagi według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na Chatkę Baby Jagi:
- 400 g herbatników maślanych
- 600 g tłustego sera twarogowego mielonego trzykrotnie
- szklanka cukru pudru
- kostka miękkiego masła
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka kakao
Na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- 1/4 kostki masła
Jak zrobić Chatkę Baby Jagi?
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy stopniowo po łyżce twarogu. Utartą masę twarogową przedzielamy na pół. Jedną część przekładamy do miski i dodajemy kakao, natomiast do następnej - cukier puder. Miksujemy krótko dwie masy osobno, do połączenia się składników. Układamy pierwszy rząd herbatników na folii aluminiowej i smarujemy delikatnie ciemną masą twarogową. Układamy drugą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy drugą warstwę masy. Podnosimy folię aluminiową i składamy tak, aby powstał trójkąt i dociskamy całość. Zawijamy w folię spożywczą i przekładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło. Dosypujemy do rozpuszczonej masy cukier puder oraz kakao. Mieszamy dokładnie. Dostosowujemy gęstość polewy wlewając mleko. Chatkę rozwijamy z folii aluminiowej i polewamy całość polewą. Oprószamy wiórkami kokosowymi dla dekoracji. Czekamy, aż polewa stężeje, aby ciasto można było pokroić na równe części.
Zobacz inne przepisy w formie wideo