Jak zrobić jabłecznik na kruchym cieście bez margaryny lub z kisielem?

Szarlotka domowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Uprażone jabłka wykorzystaj do przygotowania kruchego jabłecznika. Wystarczą podstawowe składniki do przygotowania prostego ciasta!
Sylwia Kazimierczuk / 01.10.2018 14:28
Szarlotka domowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jabłecznik na kruchym cieście bez margaryny

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • Kostka masła lub taka sama ilość oleju kokosowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
  • Kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • Łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia, masłem lub olejem kokosowym.
  2. Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier. Podziel ciasto na pół, owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia.
  5. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nałóż duszone jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce.
  6. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jabłecznik na kruchym cieście z kisielem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • Kostka margaryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
  • Kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • Opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego

Przygotowanie

  1. Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia i margaryną.
  2. Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier. Podziel ciasto na pół, owiń folia spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Przygotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z jabłkami. Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  5. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Nałóż duszone jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Jabłecznik podaj na ciepło z lodami.

Jabłecznik na kruchym cieście z pianą i kruszonką

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • Kostka margaryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
  • Kilogram jabłek dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia i margaryną. Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier.
  2. Podziel ciasto na pół, owiń folia spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywno i dodaj proszek budyniowy.
  5. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Nałóż duszone jabłka, piankę budyniową i drugą część ciasta zetrzyj na tarce. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały jabłecznik z kruszonką! Idealny na rodzinne spotkania! Poznaj przepis na sprawdzony jabłecznik z budyniem! Idealny gęsty krem!
 

Redakcja poleca

REKLAMA