Jabłecznik na kruchym cieście bez margaryny
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- Kostka masła lub taka sama ilość oleju kokosowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
- Kilogram jabłek dowolnej odmiany
- Łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie
- Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia, masłem lub olejem kokosowym.
- Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier. Podziel ciasto na pół, owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
- Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia.
- Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nałóż duszone jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Jabłecznik na kruchym cieście z kisielem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- Kostka margaryny
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
- Kilogram jabłek dowolnej odmiany
- Opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego
Przygotowanie
- Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia i margaryną.
- Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier. Podziel ciasto na pół, owiń folia spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
- Przygotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z jabłkami. Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Nałóż duszone jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Jabłecznik podaj na ciepło z lodami.
Jabłecznik na kruchym cieście z pianą i kruszonką
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- Kostka margaryny
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 białka
- Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru białego lub brązowego
- Kilogram jabłek dowolnej odmiany
Przygotowanie
- Mąkę krupczatkę przesiej i dokładnie zagnieć z proszkiem do pieczenia i margaryną. Stopniowo dodaj jajka, sól i cukier.
- Podziel ciasto na pół, owiń folia spożywczą i przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś w rondelku pod przykryciem przez około 10 minut.
- Wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywno i dodaj proszek budyniowy.
- Jeden kawałek ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Nałóż duszone jabłka, piankę budyniową i drugą część ciasta zetrzyj na tarce. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały jabłecznik z kruszonką! Idealny na rodzinne spotkania! Poznaj przepis na sprawdzony jabłecznik z budyniem! Idealny gęsty krem!