Jabłecznik z kruszonką na dużą blachę
Składniki:
- kilogram jabłek dowolnej odmiany
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- aromat waniliowy
- 2 łyżki masła do kruszonki
- 5 łyżek mąki do kruszonki
Przygotowanie:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w mniejsze plasterki. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem.
- Połącz z mąką i jabłkami. Dokładnie wymieszaj i dolej aromat waniliowy.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Przygotuj kruszonkę z masła, mąki i cukru. Posyp wierzch.
- Piecz całość przez 45 minut do zbrązowienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jabłecznik z kokosową kruszonką
Składniki:
- kilogram jabłek dowolnej odmiany
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie
- Jabłka na jabłecznik obierz ze skórki i pokrój w mniejsze plasterki.
- Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem.
- Połącz z mąką i jabłkami. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Przygotuj kruszonkę z masła, mąki, wiórków kokosowych i cukru. Posyp wierzch.
- Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jabłecznik z kruszonką bez spodu
Składniki:
- kilogram jabłek dowolnej odmiany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opakowanie pokruszonych herbatników
- 3 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Deser przygotuj zaczynając od obrania jabłek. Zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.
- Jabłka duś w garnku z cynamonem przez około 10 minut. Zagęść mąką ziemniaczaną.
- Przełóż do formy. Herbatniki pokrusz drobno i połącz z rozpuszczonym masłem i cukrem.
- Deser przełóż do lodówki do stężenia przez przynajmniej 2 godziny.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić jabłecznik z budyniem, który rozpływa się w ustach! Idealny deser dla dzieci! Sprawdzony przepis na najlepsze placki z jabłkami!