Jak zrobić dobry jabłecznik z kruszonką na dużą blachę? 3 pomysły na kruszonkę!

prosty jabłecznik z kruszonką fot. Adobe Stock
Jabłecznik z kruszonką to doskonałe ciasto, które możesz zrobić na kilka sposobów! Zobacz nasze warianty z kokosem lub bez pieczenia!
Sylwia Kazimierczuk / 28.09.2018 17:28
prosty jabłecznik z kruszonką fot. Adobe Stock

Jabłecznik z kruszonką na dużą blachę

Składniki:

  • kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki masła do kruszonki
  • 5 łyżek mąki do kruszonki

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w mniejsze plasterki. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem.
  2. Połącz z mąką i jabłkami. Dokładnie wymieszaj i dolej aromat waniliowy.
  3. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  4. Przygotuj kruszonkę z masła, mąki i cukru. Posyp wierzch.
  5. Piecz całość przez 45 minut do zbrązowienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jabłecznik z kokosową kruszonką

Składniki:

  • kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Jabłka na jabłecznik obierz ze skórki i pokrój w mniejsze plasterki.
  2. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem.
  3. Połącz z mąką i jabłkami. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  5. Przygotuj kruszonkę z masła, mąki, wiórków kokosowych i cukru. Posyp wierzch.
  6. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jabłecznik z kruszonką bez spodu

Składniki:

  • kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • opakowanie pokruszonych herbatników
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Deser przygotuj zaczynając od obrania jabłek. Zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.
  2. Jabłka duś w garnku z cynamonem przez około 10 minut. Zagęść mąką ziemniaczaną.
  3. Przełóż do formy. Herbatniki pokrusz drobno i połącz z rozpuszczonym masłem i cukrem.
  4. Deser przełóż do lodówki do stężenia przez przynajmniej 2 godziny.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić jabłecznik z budyniem, który rozpływa się w ustach! Idealny deser dla dzieci! Sprawdzony przepis na najlepsze placki z jabłkami!
 

Redakcja poleca

REKLAMA