Domowa czekolada własnoręcznie przygotowana, to ciekawy pomysł na prezent dla ukochanej osoby. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości kakao (np. z Ghany), mleko w proszku, miazgę kakaową lub olej kokosowy oraz ulubione dodatki typu: orzechy, liofilizowane owoce lub bakalie.
Jak zrobić domową czekoladę z mlekiem w proszku?
Składniki:
- szklanka miazgi kakaowej lub oleju kokosowego
- szklanka ciemnego kakao
- pół szklanki miodu
- szklanka mleka w proszku
Przygotowanie:
Miazgę kakaową lub olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miód - najlepiej lipowy lub wielokwiatowy. Łączymy z ciemnym kakao oraz mlekiem w proszku. Stopniowo mieszamy do całkowitego połączenia. Na tym etapie, kiedy czekolada jeszcze nie scaliła się, możemy dodać wiórki kokosowe, owoce lub skórkę cytrynową do aromatyzowania. Przekładamy do formy na tabliczkę czekolady i pozwalamy zastygnąć przynajmniej przez 4 godziny w lodówce.
Jak zrobić domową czekoladę z orzechami?
Składniki:
- szklanka ciemnego kakao
- szklanka miazgi kakaowej
- pół szklanki ksylitolu
- pół szklanki mleka w proszku
- siekane orzechy laskowe
Przygotowanie:
Rozpuszczamy miazgę kakaową lub olej kokosowy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ksylitol i przesiane ciemne kakao. Kolejno wsypujemy mleko w proszku i łączymy w całość. Na tym etapie dodajemy siekane orzechy laskowe - możemy wybrać dowolne: włoskie, macadamia lub brazylijskie. Przelewamy do wybranej przez siebie formy, np. na pralinki. Pozostawiamy do stężenia na przynajmniej 4 godziny w lodówce.
Zobacz też:
To musisz wiedzieć! Kto nie może jeść czekolady? Sprawdź, jak czekolada wpływa na twoje zdrowie! Zapytałyśmy eksperta!