Składniki:
- 10 dag marchwi
- 10 dag masła
- szklanka mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kurkuma
- szklanka orzechów
- łyżka konfitury morelowej
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- jajko
- cukier perlisty
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z proszkiem, szczyptą kurkumy, cukrem pudrem.
2. Dodaj kawałki masła i startą drobno marchew.
3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź przez 30 min.
4. Orzechy posiekaj, wymieszaj z wanilią i konfiturą.
5. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm.
6. Pokrój na 8 prostokątów. Posmaruj jajkiem.
7. Wzdłuż dłuższego boku ułóż nadzienie. Drugi bok natnij.
8. Ciasto zwiń, aby nacięcie było na zewnątrz.
9. Grzebyki lekko wygnij i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
10. Posmaruj resztą jajka, posyp cukrem i piecz 30 min w temperaturze 185°C.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"