Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- łyżeczka suszonych drożdży
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- 10 dag masła
- 120 ml mleka
- jajko
Obłożenie:
- 40 dag rabarbaru
- łyżka cukru brązowego
- łyżka dżemu np. malinowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na drożdżówki z rabarbarem!
- Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodaj masło, posiekaj.
- Wlej mleko rozmieszane z żółtkiem, zagnieć ciasto.
- Oprósz je mąką, umieść w misce, przykryj folią. Odstaw na 2 godziny.
- Ciasto podziel na porcje, uformuj kule, przykryj folią, odstaw na 30 minut.
- W każdej kulce zrób wgłębienie.
- Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każde wgłębienie włóż trochę pokrojonego rabarbaru wymieszanego z cukrem i dżemem.
- Bułki posmaruj białkiem.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Oprósz cukrem.
Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:
Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy