Babeczki z budyniem i wiśnią
Gdy z podanej porcji mąki ujmiesz 2 łyżki i zastąpisz je ciemnym kakao, otrzymasz babeczki w wersji czekoladowej. Będzie do nich pasował czekoladowy budyń.
Przygotowanie i pieczenie – 50 MIN
1 porcja – ok. 185 kcal
Składniki na 16 porcji
Na ciasto:
- 12 dag masła
- 25 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka n sól
- 1 opak. budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
- 1 łyżka masła
- słoiczek konfitury wiśniowej
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią, włóż na 2 godz. do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim foremki na babeczki. Piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu wyjmij z foremek.
- Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem masła, wystudź (jeśli jest bez cukru – dosłódź). Napełnij nim babeczki, udekoruj konfiturą.
Kruche krążki z malinami
Konfiturę przed wyłożeniem na krążki ciasta dobrze jest podgrzać. Dzięki temu lepiej scali dwie warstwy ciastek.
Przygotowanie i pieczenie – 50 MIN
1 porcja – ok. 155 kcal
Składniki na 20 porcji:
- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- 10 dag zmielonych, zblanszowanych migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 2 ugotowane żółtka
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół słoika konfitury malinowej
- cukier puder do posypania
- Masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj migdały, cukier puder, przetarte żółtka, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wykrój z niego tyle samo krążków, co pierścieni. Piecz 15 min w temp. 200 st. C.
- Krążki smaruj konfiturą, przykrywaj pierścieniami. Oprósz cukrem pudrem.