Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag margaryny lub masła
- 25 dag cukru
- 17 dag mąki
- 2 jajka
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- orzechy włoskie do dekoracji
- jajko i 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka z orzechów włoskich!
- Margarynę , cukier i jajka utrzyj na puszystą masę.
- Dodaj sól, zmielone orzechy i mąkę.
- Wyrób na gładkie ciasto.
- Włóż na 30 minut do lodówki.
- Po wyjęciu rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm, foremką wycinaj ciasteczka i wciskaj na środek po połówce orzecha.
- Ułóż na blaszce.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-200 stopni C i piecz 8-12 minut.