Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 2 duże jajka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- 10 truskawek
- gruby cukier do posypania
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bułeczki z truskawkami!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.
- Wlej rozczyn i resztę mleka.
- Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
- Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Powinno być dość ścisłe.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie zrób z niego wałeczek i pokrój na kawałki.
- Z każdego kawałka zrób placuszek, połóż na środku truskawkę i zawiń w ciasto, formując okrągłą bułeczkę.
- Połóż je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy lekko podrosną, każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 25 minut.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis