Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (42 dag)
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić napoleonkę!
- Lekko rozmrożone ciasto podziel na pół.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i upiecz na złoty kolor w piecyku nagrzanym do temperatury 220 stopni C (przez mniej więcej 20-25 minut).
- 3 szklanki mleka zagotuj z cukrem.
- W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki wraz z żółtkami i wlej cały czas mieszając do garnka z gorącym mlekiem. Zagotuj.
- Jeszcze gorący budyń rozłóż na jednym blacie ciasta, przykryj drugim, odstaw, by masa zastygła.
- Ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje nożem z ząbkami.